Tko ne voli dobar brunch početkom dana, niti prerano, niti prekasno, sa prijateljima, koktelima i ukusnim jelima? Jedina osoba koja bi mogla oklijevati prije nego odgovori na to pitanje je vjerojatno domaćin. Ako razmišljate o organiziranju bruncha kod kuće, ali se brinete da ćete s pripremama morati početi već u zoru, pročitajte ovaj članak.
Pokazat će vam kako isplanirati savršen brunch, kako postaviti stol i koja jela pripremiti.
Što je brunch?
Riječ brunch (doručak/breakfast + ručak/lunch) prvi je u Engleskoj upotrijebio Guy Beringer, u članku objavljenom 1895. u magazinu Hunter’s Weekly. U njemu se Beringer zalagao za zamjenu nedjeljnog doručka kasnijim i, posljedično, poželjnijim obrokom, što bi nedjelju trebalo učiniti „nježnijom i velikodušnijom“.
Ubrzo nakon toga, novi koncept obroka koji kombinira prednosti doručka (lakša hrana) s onima ručka (kad su alkoholna pića društveno prihvatljiva) bio je sve više cijenjen, posebno u prekooceanskim zemljama, u Americi. Taj trend je nedavno zadobio veću popularnost i u našoj zemlji, postajući savršena prilika za provođenje vremena sa svojim bližnjima, posebno vikendom.
Što poslužiti za brunch i kako postaviti stol
Tradicionalna jela ili švedski stol
Kao prvo, morate odlučiti hoćete li pripremiti tradicionalni obrok ili švedski stol. Ako pozovete samo nekoliko prijatelja, neće vam ih biti teško smjestiti za blagovaonski ili vrtni stol, ali ako organizirate veći objed, radije postavite švedski stol.
Kako postaviti stol
- Zaboravite na sofisticirane stolnjake i porculanski set jer je brunch neformalni događaj. Želite stvoriti prirodnu, optimističnu i opuštenu atmosferu, tako da možete slobodno miješati različite boje i dizajn. Prepun stol može biti neprivlačan, a onom na kojem su sokovi u kartonskoj ambalaži nedostajat će elegancije.
- Stolnjak možete zamijeniti pamukom, poliesterom, bambusom ili plutom s dijelovima od MDF-a, koji mogu biti ovalni ili pravokutni. Ne kršite pravila ako koristite plastične ili polikarbonatne posude, posebno ako odaberete šarene čaše, tanjure i zdjele. Međutim, ako više volite keramiku ili porculan, servisi za jelo s etno motivima, u svijetlim nijansama narančaste, tirkizne i žute boje, osigurat će željenu ležernu atmosferu.
- Uštedite malo prostora na stolu pladnjevima koji imaju dvije ili tri razine – idealni su za posluživanje pašteta, krafni ili voća. Za sir i kruh možete koristiti drvene daske za rezanje, gdje gosti mogu sami odrezati onoliko koliko im je potrebno.
- Na sredinu stola stavite vazu sa svježim cvijećem, postavite jastuke na stolice kako bi bile udobnije i pripremite salvete za goste. Odaberite pamučne u slučaju da organizirate mali ručak ili papirnate, ako planirate brunch za više od deset ljudi.
Koja jela poslužiti
- Jelovnik može ovisiti i o broju gostiju – palačinke su, na primjer, savršene za brunch, ali definitivno neće biti lijepo provesti sat vremena u kuhinji kako biste ih ispekli dovoljno za deset ili dvadeset gostiju.
- Ovisno o vašem kulinarskom umijeću, možete birati između kuhanja svega kod kuće ili jednostavniju varijantu – uslugu cateringa. Za razliku od večere, za brunch možete poslužiti meni koji se sastoji od predjela, peciva, sira, pomfrita, salate, voća i nekoliko slatkiša, poput kolačića, kolača ili krafni.
- Brunch sadrži elemente jelovnika za doručak, kao i dio jelovnika za ručak, tako da ih možete kombinirati po vašem ukusu na način da uključuje i začinjenu hranu i slatkiše.
- Ako želite sami pripremiti neka od jela, učinite to večer prije bruncha te ih malo zagrijte prije posluživanja. Pokušajte organizirati sve tako da ne paničarite sat vremena prije dolaska gostiju.
Koja pića poslužiti
Čak i ako je jedno od pića karakterističnh za brunch poznati Mimoza koktel, to ne znači da trebate poslužiti samo alkohol:
- Uz kavu i čaj možete poslužiti i pića na bazi mlijeka, jogurt i voćni sok. Međutim, sada imate savršenu priliku da testirate vašu zdjelu za punč – zapravo, zdjele za punč jer preporučujemo pripremanje jednog alkoholnog i jednog bezalkoholnog punča. Gosti će sami sipati svoja pića i moći ćete uživati u brunchu, a da se previše ne opterećujete nepotrebnim zadaćama domaćina.
Imajte na umu spomenute savjete i uživajte u društvu svoje obitelji i prijatelja jer će se vaši gosti osjećati uistinu dobro samo ako je domaćin, također, opušten i zadovoljan.