Čaroliju u kuhinji ne predstavljaju kuhanje najukusnijih jela i ugodne konverzacije za vrijeme objeda s obitelji. Bez dobro očišćenog i održavanog posuđa i kuhinjskog pribora za jelo, vrijeme provedeno u ovoj prostoriji izgubilo bi svoju privlačnost i moglo bi predstavljati opasnost za vaše zdravlje i zdravlje vaše obitelji.
Ako trebate savjete kako održavati čistim pribor za jelo, posuđe i razna kuhinjska pomagala te ukloniti opasnost od zaraze, neovisno o materijalima od kojih su napravljeni, nastavite čitati.
Kako očistiti plastično posuđe i pribor
- Kako ukloniti neugodne mirise s plastičnog posuđa i pribora: držite ih u toploj vodi preko noći s dodatkom četvrtine žličice senfa u prahu.
- Kako ukloniti mrlje na plastičnom posuđu: utrljajte u njih blagu otopinu od klora i vode.
- Kako se riješiti mirisa na plastičnim posudama: stavite zgužvane listove novina u posude i zatvorite ih poklopcem. Sljedećeg dana ih operite toplom vodom i sredstvom za ručno pranje posuđa.
Kako očistiti posuđe i pribor od aluminija
- Aluminijske posude mogu se očistiti u sudoperu ili perilici posuđa odmah nakon upotrebe, a zatim osušiti. Aluminijske tave se operu vodom i nježnim sredstvom za pranje, a zatim se isperu vrućom vodom.
- Aluminij brzo gubi sjaj pa ga treba redovito očistiti čeličnom spužvom.
- Kako vratiti sjaj aluminiju: posudu, tavu ili lonac napunite jednom litrom vode i dodajte dvije žlice kalijevog bitartrata (vinskog praška za pecivo) ili limunove soli. Zagrijte otopinu do vrenja i onda isperite te osušite posudu.
Kako očistiti posuđe i pribor od čelika
- Čelični kuhinjski pribor čisti se u sudoperu vodom i sredstvom za ručno pranje ili u perilici posuđa, i to odmah nakon uporabe kako ne bi ostale mrlje na njemu.
- Ne koristite agresivan prašak za čišćenje ili željeznu vunu jer je previše abrazivna.
- Kako se riješiti bijelih mrlja na čeličnom posuđu ili priboru za jelo: mrlje protrljajte krpom s bijelim octom, a zatim sve obrišite čistom krpom.
Kako očistiti drveni pribor i pomagala
Čišćenje daski za rezanje
- Koristite različite daske za rezanje za sirovo meso, pripremljeno meso i povrće. Bez obzira na materijal od kojeg su izrađene (drvo ili plastika), nakon upotrebe ga trebate odmah oprati. Možete dasku staviti u perilicu posuđa ako je plastična ili upotrijebiti abrazivnu stranu spužve zajedno sa sredstvom za ručno pranje posuđa ako je izrađena od drva.
- Redovito dezinficirajte ploču za rezanje otopinom od jednog dijela klora i deset dijelova vode, a zatim dobro isperite.
- Kako biste izbjegli neugodne mirise, spremite dasku za rezanje na takav način da se obje strane mogu istovremeno osušiti. Ako se miris zadržao, protrljajte dasku za rezanje s pola limuna i malo soli.
- Ne držite drvenu dasku za rezanje predugo u vodi.
Čišćenje drvenog pribora
- Drveni pribor se ne čisti u perilici suđa, već u sudoperu, toplom vodom i sredstvom za ručno pranje posuđa. Nakon toga, se treba dobro isprati.
- Ne držite ga u vodi predugo, obrišite ga suhom krpom i ostavite da se potpuno osuši prije nego što ga spremite.
Kako očistiti porculansko posuđe
- Čišćenje posuđa od porculana na kojem su mrlje od jaja ili mlijeka: odmah nakon upotrebe ga isperite hladnom vodom, a zatim temeljito operite
- Izbjegavajte prati stari porculan vrućom vodom jer može puknuti. Jednako tako, ne biste ga trebali stavljati u perilicu posuđa.
- Kako vratiti sjaj priboru od aluminija: pomiješajte 1,5 litre vode s 8 žlica octa i pustite da se pribor u toj otopini kuha 10 minuta. Nakon toga, dobro ga isperite, a preostale mrlje očistite čeličnom spužvom.
Kako očistiti posuđe s neprijanjajućom površinom
- Kako se riješiti ostataka zagorjele hrane na posuđu: napunite tavu toplom vodom i tekućim sredstvom za ručno pranje posuđa i ostavite tako oko sat vremena. Nakon toga, operite ga, kao i obično, koristeći neabrazivnu spužvu ako je potrebno. Zatim obnovite neprijanjajući sloj s nekim jestivim uljem – natopite papirnati ubrus uljem te prebrišite površinu. Na ovaj način pomoći ćete obnoviti njegova neprijanjajuća svojstva.
- Kako se riješiti naslaga preostalih nakon kuhanja povrća u tvrdoj vodi: koristite bijeli ocat ili limunov sok.
Kako očistiti posuđe od lijevanog željeza
- Posude od lijevanog željeza očistite uljem: namažite površinu i stjenke suncokretovim uljem, zagrijte ga na štednjaku ili u pećnici sat vremena. Zatim obrišite ostatke ulja papirnatim ručnikom.
- Operite ga toplom vodom i sredstvo za ručno pranje posuđa, a zatim ga dobro osušite kako ne bi zahrđalo. Ako i dalje postoje mrlje od hrđe, uklonite ih čeličnom vunom i s malo jestivog ulja.
Kako očistiti glineno posuđe
- Glazirano posuđe od gline čisti se vrućom vodom i s malo sredstva za ručno pranje posuđa.
- Neglazirano posuđe od gline čisti se vrućom vodom, bez upotrebe sredstva za ručno pranje i trljanja. Prije upotrebe uronite posuđe u vodu kako bi se spriječilo upijanje sokova od kuhanja.
Kako čistiti i održavati noževe
- Kako ukloniti hrđu s noževa: ubodite oštricu noža u luk, nekoliko puta ga pomaknite naprijed i natrag i ostavite ju u luku nekoliko sati.
- Noževi od ugljičnog čelika operu se u sudoperu odmah nakon upotrebe i ostave da se osuše na toplom mjestu da se spriječi pojava hrđe. Ako se pojave tragovi korozije, tad ih trebate lagano protrljati čeličnom vunom ili masnim papirom s dodatkom soli. Nakon toga ga dobro isperite i obrišite pamučnom krpom.
- Ne držite noževe u ladici jer će im se rubovi oštetiti. Upotrijebite zidno magnetsko postolje ili stolni držač od drva.
Ne zaboravite provjeriti upute proizvođača prije stavljanja posuđa, čaša ili bilo kojeg drugog kuhinjskog pribora u perilicu posuđa. Drveni alat i pribor poput preša za češnjak, sjeckalica, otvarača konzervi nikad se ne smiju prati u perilici posuđa. Imajte na umu spomenute savjete prilikom čišćenja kuhinjskog posuđa i pribora i dugo će vas služiti kao novi.