Ostaci hrana prilično su velik problem, kako u velikim obiteljima, tako i za ljude koji žive sami. Često kuhamo ili kupujemo previše hrane, a da toga nismo ni svjesni. Štoviše, primjećujemo kako se hrana brzo kvari. Takve se situacije mogu izbjeći prilično jednostavno uz samo nekoliko trikova.
Staklene posude s poklopcima
One su obvezatan predmet u vašoj kuhinji. Zanimljiv je trik čuvati mrkve, rotkvice ili celer, narezane na komade, u posudama sa staklenim poklopcima napunjenima vodom. Na taj će način povrće ostati duže svježe. Isto možemo učiniti i s listovima zelene salate, peršinom ili koprivom.
Poriluk ili češnjak također možemo poput buketa staviti u posudu s vodom, kako se ne bi osušili.
Posude
Posude su važne u kuhinji svake domaćice. Osim što čuvaju naše hladnjake od različitih mirisa, pomažu i u tome da hrana ostane svježa duže vrijeme. Ako odaberete hermetički zatvorene posude, svoju omiljenu juhu možete ponijeti sa sobom za ručak ili na piknik.
Optimalna temperatura
Temperatura je važan čimbenik koji sprječava brzo kvarenje hrane. Kako bi hrana zadržala kvalitetu i vitamine što je duže moguće, temperatura u hladnjaku mora biti optimalnih 3 Celzijeva stupnja. Ako hladnjak nema digitalni termometar koji vam omogućava precizno određivanje temperature, možete ga naknadno ugraditi.
Vrećice za zamrzavanje
Vrećice za zamrzavanje savršen su proizvod za domaćice tijekom zimske sezone, dok ljeti u njih spremamo lisnato i drugo svježe povrće te svježe voće. Nažalost, voće i povrće ne možemo čuvati u hladnjaku ili u običnim vrećicama jer one ne održavaju svježinu hrane. Štoviše, mirisi se miješaju i nijedna hrana neće imati izvorni miris. Zahvaljujući vrećicama za zamrzavanje sve možete organizirati po kategorijama, u različitim ladicama – lisnato povrće u jednom odjeljku, voće i povrće u drugom, a hranu poput pečenih patlidžana u trećem.
Kuhinjski ubrusi
Kuhinjski ubrusi imaju nekoliko uloga. Nisu samo korisni za čišćenje, već svježina nekih namirnica najviše ovisi o njima. Bolje rečeno, savršene su za odjeljak s povrćem. Znamo da je povrće osjetljivo na vlagu, zbog čega se kvari brže nego inače. Koristan je trik staviti sloj subrusa unutar ladice koji će upiti vlagu i pomoći da povrće duže ostane svježe.
Vakuumiranje
Čuvanje hrane pomoću vakuuma savršeno je rješenje za hranu kojoj želimo produžiti rok trajanja. Jedan su od najvećih problema, kada je riječ o hrani, bakterije i gljivice koje se brzo razmnožavaju kada meso dođe u kontakt sa zrakom. Drugi je problem dehidracija. Svi primjećujemo da proizvodi nakon odmrzavanja ne izgledaju jednako kao prije zbog suhih dijelova i neprivlačne boje. Do toga dolazi zato što voda gubi volumen na niskim temperaturama, a sustavi za vakuumiranje rješavaju taj problem tako što uklanjaju prostor između vrećice i hrane u njima pa ne može doći do ispuštanja tekućine.
Kutija za kruh
Kruh je kvarljiva namirnica i postaje tvrd te na njemu se razvija plijesan ako nema posebno mjesto podalje od vlage i topline. Kutije za kruh idealno su rješenje jer su suhe i služe kao izolatori te zahvaljujući njima možete duže uživati u svom omiljenom kruhu.