Sigurno ste barem jednom vidjeli kako Jamie Oliver kuha sa svježim začinskim biljem, a vrlo lako i vi možete postati vrhunski umjetnik u kuhinji. Otkinite nekoliko listova bosiljka za ukusni pesto, uberite malo peršina za rižoto od gljiva i ukrasite limunadu mentom – sve to iz lončanica koje stoje na policama i prozorskim daskama.
Znajte da začine u lončanicama nikad nije bilo lakše uzgojiti, a možete ih držati u kuhinji ili na balkonu. Tako će vam svježe začinsko bilje tijekom cijele godine niti na dohvat ruke za dodavanje juhama, odrescima, umacima ili salatama.
Sve što vam treba za vaš mali kuhinjski ili balkonski vrt je nekoliko posuda i nosača za biljke, zemlja za cvijeće te sjeme ili sadnice biljaka.
Evo nekih biljaka koje možete lako uzgajati kod kuće u posudama:
Kadulja
Kadulja je izvrsna za začinjavanje mesa, umaka i salata. Intenzivnog je okusa – pomalo gorka, a pomalo ljuta – pa treba paziti da prevelikom količinom ne prekrijemo sve druge okuse u jelu. Tako će vam jedna lončanica kadulje biti i više nego dovoljna za dodavanje u mnoga jela.
Kadulja treba posudu promjera oko 30 cm, s odvodnom rupom za dobru drenažu. Voli vodu, ali ne previše, a voli i sunce pa bi bilo dobro staviti ju na mjesto na prozorskoj dasci, pod jakim svjetlom.
Vlasac
Vlasac je ugodno iznenađenje u bilo kojoj kuhinji. Dodajte nekoliko vlati ove biljke u umake od jogurta ili kao završnu notu u pahuljastim omletima i osjetit ćete diskretnu aromu luka i poriluka.
Nikako ne zaboravite dodati vlasac kada želite impresionirati svoje goste: upotrijebite bijeli porculanski tanjur i pospite ga nasjeckanim vlascem ili čak cijelim vlatima. Vlasac sadrži vitamine A i C u izobilju, kao i kalcij, magnezij, fosfor, kalij te druge vitamine i minerale u manjim količinama.
Bit ćete vrlo zadovoljni svojom lončanicom (nužno s odvodnom rupom) ili posudicom s vlascem jer se biljka obnavlja čim je odrežete. Treba je redovito zalijevati i stavljati na područje gdje prirodna svjetlost prodire najmanje šest sati dnevno.
Metvica
Ako metvicu želite uzgajati kod kuće, najbolje bi bilo pripremiti prostrani keramički lonac u koji će neometano moći protezati svoje dugo korijenje i koji će zadržati vlagu bolje od plastičnog. Lakše ćete uzgajati metvicu iz sadnice, nego iz sjemenki.
Metvicu smjestite tamo gdje ima dovoljno svjetlosti i redovito ju zalijevajte, ali ne pretjerano.
Bosiljak
Nije preteško uzgajati bosiljak u posudama, ali ova je višegodišnja biljka ipak malo kompliciranija od kadulje ili vlasca. Bosiljak treba zalijevati samo kad je zemlja na površini suha, a dva puta mjesečno bilo bi dobro zemlju malo pograbiti kako bi se rast bosiljka ubrzao. Također možete koristiti prirodno gnojivo kako biste osigurali potrebne hranjive sastojke (osušene i nasjeckane kore od jaja ili banane ili sušeni talog kave dovoljno je posuti u podnožju biljke).
Postoji nekoliko vrsta bosiljka za posude:
- Crveni bosiljak u lončanici ima jaku aromu, ali koristi se samo sirov, u salatama ili posut po već skuhanoj hrani.
- Grčki bosiljak u lončanici brzo se obnavlja i koristi se u receptima za pesto.
- Slatki bosiljak u lončanici vjerojatno je najčešća vrsta ove biljke. Koristi se i u salatama, ali i u raznim kuhanim jelima.
Ružmarin
Za uzgoj ružmarina u posudama potreban vam je mali spremnik s odvodnom rupom, vrtna zemlja pomiješana s pijeskom i svijetlo mjesto, ali zaštićeno od izravne sunčeve svjetlosti. Ovu aromatičnu biljku zalijevajte jednom svaka dva dana tijekom ljeta i otprilike jednom tjedno u hladnim mjesecima, jer ružmarin nije veliki ljubitelj vode.
Ružmarin može puno narasti, zato budite spremni promijeniti lončanicu kad postane premalena. Redovito berite lišće ružmarina i držite ga u zamrzivaču ili u suhim omotnicama.
Timijan
Da biste što duže uživali u timijanu, nakon mjesec dana od sadnje morate ga premjestiti u veću posudu koja će osigurati dovoljno prostora za rast zakretnog korijena (glavni korijen koji puno raste).
Postavite ga na balkon, tako da koristi što više svjetla i zalijevajte ga samo kad je gornji sloj zemlje suh. Blago pikantni okus timijana savršeno se slaže s mesnim jelima i jelima od kupusa.
Peršin
Za uzgoj peršina u posudama potreban vam je viši lonac prikladan za dugo korijenje. Možete ga smjestiti u kuhinju, na sjenovitije mjesto, iako dobro uspijeva i na sunčanim područjima. Ono što peršinu treba u izobilju je voda. Zalijevajte ga često, ali ne pretjerano i ne dopustite da se zemlja u posudi isuši.
Ako često kuhate s peršinom, uzgajajte sjeme u nekoliko posuda, jer vam jedna biljka možda neće biti dovoljna.
Uzmite u obzir gore navedene podatke i obogatite svoja gastronomska iskustva svježim začinskim biljem, izravno iz posude.